På vilken sätt nyttja sötningsmedel för att få god söt smak på ett nyttigt vis?
Många kan aldrig ens tänka sig något liv utan att kunna söta.
Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Ett sötningsmedel som är populärt är sackarin som man kan använda med gott samvete.
Utvecklingen går vidare, sackarin är icke längre det enda samt icke heller det bästa alternativet att söta med.
Redan på 1800-talet började sackarin att användas som sötningsmedel för kaffe och te istället för socker. Sackarin går genom hela matsmätningsapparaten utan att tas upp så insulinnivån i kroppen förblir oförändrad.
En gudasänd gåva till alla diabetiker. 500 gånger mer sötningseffekt jämfört med vanligt socker är inte dåligt men tyvärr följer det med en bismak av metall.
Ett ytterligare alternativ är Sukralos som sötningsmedel som har ett fåtal kalorier och smakar riktigt gott.
Här får man också omkring 500 gånger sötare effekt än vanligt socker och sukralosen går att hetta upp så man kan använda detta medel i bakning. Sukralos är gjort av socker, det är därför det smakar som socker. Ytterligare ett sötningsmedel är Cyklamat som dock är svagare än Sukralos.Det här är egentligen ett samlingsnamn för salter men ämnet används för sötning och ger upp till 40 gånger sötare effekt än socker.
Ett mycket känt sötningsmedel är Aspartam som byggs upp av två olika aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran. När ser en produkt som marknadsförs som “bantningssötmedel” eller sockerfri sötning är det förmodligen Aspartam den innehåller,
Aspartam smakar lite kemiskt.
Det finns också medel som är naturliga och därmed otroligt mycket populära
Man har varnat för överdrivet användande av speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan.
Så då Stevia (som också kallas sötflockel) släpptes på marknaden blev många glada.
Stevia säljs bland annat i form av sötströ som är som strösocker med den skillnaden att Stevia är så mycket nyttigare. Detta sötströ är cirka 18 gånger sötare än vanligt standardströsocker.
Stevia har ett problem och det är att det har en lätt smak av lakrtits. Du kan finna en del andra Stevia sötmedel där tillverkarna har blandat i annat för att dölja denna smak med ännu sämre resultat.
Ett alternativ till sötningsmedel är det naturliga Erytritol som finns i päron och äpplen. Ser ut och smakar som socker. I smak det näst bästa sötmedlet efter Sukralos.
Det kan vara svårt eller omöjligt att hitta Sukralos eller Erytritol i de vanliga butikerna men från e-butikerna prisad.se och allt-fraktfritt.se kan du alltid beställa dem.
Articifiella sötningsmedel måste du stoppa i dig enorma mängder av innan det anses vara skadligt.
Om du inte gillar smaken av de naturliga sötningsmedlen kan du alltid prova att söta med sackarin eller Sukralos. Välj utifrån din smak så att du får smaken som trots allt är så viktig då man vill ersätta sockret med något bättre.