Bättre och sämre socker
Socker är ett samlingsnamn för ett brett antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.
Socker är sött samt rikt på energi och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar används termen socker oftast om raffinerad sackaros.
Strösocker och bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom vanligt socker som bit- eller strösocker.
Det finns flera olika sockerarter, de främsta sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.
Vi får i oss allt överdriven mängd socker eller kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk såsom Coca Cola är inte sunt.
Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?
Men Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika mycket socker som likvärdig mängd apelsinjuice. Skillnaden är emellertid att apelsinjuice består av vitaminer samt mineraler vilket du knappast finner i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på en del skilda alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.
Ungefär 9% är sockerarter, resterande är fibrer.
Ca 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i massa olika livsmedel så att producenterna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med flera skilda namn
Strösöt ser ut och smakar som socker – men har enbart ca 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% äkta produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd olika varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.
Noll kalorier och inga GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och har likadan granulering som strösocker.
Finns naturligt i päron, meloner samt svamp med flera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.
Inga kalorier och inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men fullkomligt sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, till fullo kolhydratfria, bidrar till endast sötman och är superb till kaffe, te och liknande.
Sacketter ger enbart sötman.
Vill man dessutom ha “Body”, dvs fylligheten som socker ger, så finns det en pulvermix med maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, oftast med syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en avsevärt lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.
Maltodextrin används i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin med tanke på att det tas upp raskt i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger fyra kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin cirka 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från somliga andra sötningsmedel, ej någon laxerande verkan vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är tillfört i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ca 2000 i Europa.
Substansen tillämpas som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.
Debatten om risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.